Om TSM

Tertnes skoles musikkorps ble grunnlagt i 19. april 1956. Med utgangspunkt i skolekorpset ble Tertnes Brass stiftet og senere Tertnes Amatørkorps.
På 60- og 70-tallet var Tertnes skoles musikkorps et av de største og beste (i alle fall i Hordaland), men mot slutten av 1980-tallet dalte korpsinteressen på Tertnes i takt med at bl.a. fotball- og håndballinteressen økte. På begynnelsen av 1990-tallet var korpset nede i en bølgedal.
Skolekorpset betyr noe spesielt for mange på Tertnes.
Mange av de gamle musikantene bor fremdeles i strøket rundt skolen og er trofaste støtter til kakelotterier og andre arrangementer. Mødrene til musikantene som spilte i TSM for 20 – 30 år siden drev sin “Blæseklubb” til for få år siden. Deres basarvirksomhet resulterte i milde gaver til korpsene på Tertnes.
Da korpset reiste på englandstur i 1970 var dette nærmest en sensasjon. Korpset holdt en rekke konserter for fulle saler i England, og oppnådde ekstrem popularitet.
I 2002 reiste korpset på utenlandstur til Göteborg. Høydepunktet på denne turen var nok Liseberg og at vi vant 3.divisjon for Brass Band. Sotrafestivalen har nærmest blitt en tradisjon i TSM. I 2001 kom vi på 3. plass i 3.div. 2002 2. plass i 3.div og 2003 4.plass i 3.div.
I 2003 deltok også korpset for første gang i NM på mange år. Dette gikk da ikke så bra, siden korpset endte opp med en 16 plass/siste plass i 3. divisjon.
I 2004 var vi med i Higre Brass for første gang, vi kom på 2.plass i 3. div og var sånn passe fornøyd med det.
Vi reiste også til England dette året, nærmere bestemt Scarborough. Her hadde vi det veldig gøy og vi vant konkurransen å knuste de andre deltakerne med hele 15 poeng!
I 2005 deltok vi igjen i NM i Oslo. Vi fikk der en flott 6. plass i 3. divisjon.
Sotrafestivalen var vi også med på dette året og vi kom på 3. plass i 2. divisjon! (en divisjon vi aldri har spilt i før).
I 2006 deltok vi enda en gang i NM, denne gang i Stavanger. Her tok vi en velfortjent 2. plass i 3. divisjon, noe alle var strålende fornøyd med. Dette året hadde korpset også 50 års jubileum, noe vi markerte med konsert, fest og jubileumstur til Paris.
I 2007 deltok vi for første gang i 2. div. i NM. Det gikk veldig bra, og vi vant vår divisjon. Med 98 poeng, fem poeng over 2. plassen. Så for første gang i historien er TSM et førstedivisjonskorps.
I 2008 deltok korpset for første gang i 1. divisjon, i Hordablæsten. Dette ble da en fin 2. plass med 91 poeng. Vi deltok også i NM dette året. Da fikk vi en 5. plass med 90 poeng, også dette var i 1. divisjon. Etter NM tok vi turen til Lübeck i Tyskland, som nok en gang ble en vellykket tur. I tillegg deltok vi på Sotrafestivalen dette året. Denne gangen vant vi 1. divisjon med 95 poeng og fikk vandrepokal for høyest poengsum uansett klasse. Juniorkorpset deltok for første gang i konkurranse på Sotrafestivalen og fikk 84,5 poeng.
I 2009 deltok TSM på Vårspretten for første gang. Dette endte med en 2. plass i 1. divisjon med 101 poeng (av 110). Juniorkorpset deltok også der de fikk en 2. plass i juniordivisjonen med 93 poeng (av 110). TSM deltok også i NM dette året. Dette gjorde de med stil, og ble Norgesmestre med 95 poeng.
I 2010 deltok TSM igjen på Vårspretten. Denne gangen med en Andreas Lien Rød som gjestedirigent. Dette endte med 105 poeng (av 110) og seier til TSM.
Videre ble våren brukt til intense NM-forberedelser, og det var en spent gjeng som dro til Stavanger og NM i juni. TSM med Jan Egil Jørgensen gjorde sin beste prestasjon noen sinne med en fantastisk framførelse av “Salome”, og fikk hele 96,5 poeng og mye skryt fra dommerne – og ikke minst fra publikum. Det holdt til en 2. plass, Manger Skulekorps dro i havn norgesmestertittelen, et halvt poeng foran TSM. Sesongen var på ingen måte over, og noen dager etter NM dro TSM med et reisefølge på vel 80 personer til Huddersfield og Yorkshire-området i England. Vi hadde konserter i de tradisjonelle brassband-klubbene i Dobcross og Delph, konsert med The Fairy Band som vi seinere på turen heiet fram til seier i British Nationals, og vi var i Liverpool, York, Blackpool og Manchester. Det var en svært vellykket tur, både sosialt og musikalsk. På turen holdt de 9 medlemmene som nå hadde nådd aldersgrensen for medlemskap i skolekorps en flott avskjedsmarkering der de takket for seg. Det er helt unikt i korpsets historie at det er så mange på en gang som må slutte fordi de har nådd aldersgrensen. TSM takker alle for super innsats, og vi ønsker “pensjonistene” våre lykke til videre! I høstsesongen deltok TSM på Sotrafestivalen med hovedkorps og juniorkorps. Hovedkorpset gjentok suksessen fra fjoråret: seier i førstedivisjon, 106,5 poeng og vandrepokal, mens juniorkorpset fikk gode tilbakemeldinger fra dommerne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*